Biroul de mediator Oana Prelipcianu asigura servicii de mediere pentru persoane fizice si juridice
Serviciile de mediere au ca obiect:
1. MEDIERE DIVORT(desfacerea casatoriei)
De cele mai multe ori oamenii considera ca dreptatea se face doar in fata instantei de judecata. Cand un sot doreste sa divorteze si celalalt nu doreste, mediatorul, in sedinta de mediere, daca partile sunt de acord poate construi discutiile astfel incat, acolo unde lipsa de comunicare, ca principiu, duce la hotararea de desfacere a casatoriei, partile chiar sa ajunga la decizia de a renunta la divort.
Ce inseamna ca desfacerea casatoriei sa se realizeze la mediator?
Partile considera ca nu mai exista niciun motiv pentru care sa fie impreuna, astfel, avantajul in aceasta situatie este acela ca partile isi stabilesc singure conditiile in care vor sa divorteze si stabilesc ce nume va purta sotia dupa desfacerea casatoriei.
2. stabilire custodie(autoritate parinteasca)
Stabilire autoritate parinteasca. Domiciliu minor/i, program de vizita, pensie de intretinere.
Exista situatii in care cei care divorteaza au copii.
Ce insemna autoritate parinteasca? Insemna, in sens larg, ca de ingrijirea minorului/minorilor trebuie sa se ingrijeasca ambii parinti, insemna ca de comun acord trebuie sa aleaga scoala, trebuie sa se prezinte impreuna in fata autoritatilor statului pentru eliberarea actelor de identitate ale minorului/rilor, trebuie ca parintele la care sta minorul/rii sa instiinteze celalat parinte de orice se intampla cu acesta/acestia, ambii parinti trebuie sa participle financiar la cheltuielile de crestere si educare, cheltuieli ocazionate de interventii medicale, analize etc.
Programul de vizita pentru minor/i. Daca partile aleg instanta pentru ca aceasta sa stabileasca programul de vizita pentru copiii rezultati din casatoria lor, au mari sanse ca decizia instantei sa stabileasca un program care ii va impovara pe amandoi, iar bucuria revederii cu copiii sa fie de scurta durata sau sa se realizeze cand programul parintelui caruia i se stabileste program de vizita sa fie dat peste cap.
Prin mediere programul de vizita va tine cont de activitile scolare si extracuriculare ale minorului/minorilor, de programul parintelui la care sta copilul/copiii sau programul parintelui care are drept de vizita. Nimeni din afara familiei nu ar trebui sa decida pentru parti deoarece doar partile isi cunosc stilul de viata, programul si, mai ales, ca parinti responsabili, acestia trebuie sa stabileasca un program, astfel incat copilul/copiii sa fie cat mai mult protejat/i si sa nu simta acut lipsa unuia dintre parinti.
3. partaj bunuri si datorii comune
Cand partile au stabilit desfacerea casatoriei, la aceeasi intalnire sau intr-o alta sedinta stabilita de comun acord, acestea pot stabili modalitatea de partajare a bunurilor si datoriilor dobandite in timpul casatoriei. Asadar, situatiile sunt variate si fie:
– o parte despagubeste cealalta parte,
– isi impart bunurile, mobile si/sau imobile, in mod egal.
– pot stabili termene de plata a sumelor de bani stabilite( sulta).
– stabilesc termene de eliberare a bunurilor imobile sau termene de predare,etc.
Important! Taxele de timbru pentru partaj, daca se incheie acord de mediere, sunt de 50% din suma pe care partile ar trebui sa o achite daca ar merge direct la instanta care ar decide modul de partajare. Prin notariat, taxele de timbru se percep, de asemenea, integral. Aceste taxe se calculeaza conform ordonantei de urgenta privind taxele judiciare de timbru.
4. DAUNE
5. litigii comerciale
Orice diferend aparut cu privire la modul de incheiere, executare si interpretare a contractelor comerciale, in orice domeniu ( constructii, imobiliar, asigurari etc).
6. litigii munca
Procedura medierii se poate deschide in conflicte legate de continuarea, incetarea, derularea unui contract individual de munca. Ex. Neplata salariilor, desfacerea contractului de munca fara temei, etc.
7. Domeniul penal
In cazurile infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
8. Alte domenii
In orice alt domeniu in care punerea fata in fata a partilor reprezinta preambulul gasirii unor solutii echitabile si legale (exemplu: relatii de vecinatate).
Onorarii
Partile conflictului achita in mod egal onorariul in momentul incheierii contractului de mediere, daca nu acestea nu convin altfel.
Cheltuielile de premediere sunt suportate de initiatorul procedurii (aici sunt incluse toate cheltuielile realizate de mediator in vederea transmiterii invitatiei la mediere persoanei indicate in cererea de deschidere a procedurii.
Legiuitorul a avut in vedere o achitare a onorariului in mod egal intrucat se considera ca sunt beneficii de ambele parti apeland la aceasta procedura.
Onorariul poate fi stabilit in functie de natura si obiectul litigiului (functie de durata procedurii si sau de complexitatea cazului), precum si in functie de numarul partilor participante la mediere.
Onorariul este fix, adica se cunoaste de la data semnarii contractului de mediere, exceptie facand situatiile in care apar diverse deplasari sau sedinte in plus fata de cele stabilite.